Блог Папоротнік 🌿

+380 (50) 353-33-24, +380 (63) 196-50-50 (Київ)

Реклама має продавати: що потрібно знати, перш ніж приступати до дизайну реклами

Реклама має продавати: що потрібно знати, перш ніж приступати до дизайну реклами

Підготовчі роботи зроблено і залишилася «дрібниця» – підібрати виконавця, який поділяє ваш ґрунтовний підхід і націлений на отримання результату так само, як і ви.

При виборі виконавця можуть стати в нагоді ті ж критерії, що і при розробці дизайну. Розглядаючи приклади виконаних потенційним виконавцем робіт, мало керуватися співвідношенням: гарний дизайн – ціна.

Дивлячись на роботи в портфоліо, оцінюйте не лише їхню загальну привабливість – а й ефективність. Поставте себе на місце покупця, щоб оцінити наскільки добре реклама справляється зі своїм завданням. Проведіть експрес-аналіз робіт потенційного виконавця за тими самими правилами, що й у вашої майбутньої реклами – к той чи інший дизайн реклами продає?

Так, підбір розробника реклами - теж робота, до якої потрібно поставитися серйозно. Звичайно, ваш вибір буде простіше, якщо в рамках рекламної кампанії вже відомо, які рекламні носії і з якою метою будуть використовуватися, і справа лише за розробкою дизайну. Так, наприклад, для того, щоб замовити дизайн буклету, вам не доведеться перебирати багаторівневі портфоліо потенційних виконавців. Достатньо набрати в пошуковій системі «дизайн поліграфії Київ» або просто «дизайн буклетів» і, пройшовши за 10-20 результатами пошуку, вивчити приклади робіт компаній чи дизайнерів, які спеціалізуються на такому напрямку.

Підказка: для того, щоб потім можна було повернутися до робіт, що сподобалися, і переглянути їх ще раз – занесіть потрібні сторінки до «Вибраного» (інтернет-закладки)

Повертаючись до питання вибору з урахуванням фактора ціни важливо пам'ятати, що за одну і ту ж ціну ви можете отримати абсолютно різні результати: красивий дизайн або ефективний дизайн, що продає, і те й інше разом або, що цілком імовірно, не красиве й не продає.

Сказане вище стосується розробки дизайну будь-якого виду реклами. Здавалося б, немає нічого простішого, ніж замовити дизайн поліграфії в Києві, – вибір величезний. Однак, якщо ви висуваєте високі вимоги до дизайну поліграфії, ціна від компанії до компанії відрізнятиметься в рази. При цьому розцінки розцінки, які заявляють виконавці, не завжди є пропорційними до якості.

Як обрати? Відкрийте ще раз інтернет-закладки, які були зроблені вами на першому етапі вибору, відберіть три-п'ять, на вашу думку, хороших виконавців, спробуйте ще раз поглянути на їхні роботи в портфоліо - тепер вже очима покупця і, нарешті, зіставте ціни.

Ми впевнені, що тепер, коли ви знаєте, на що звертати увагу, щоб отримати хороший результат, ви зможете знайти потрібне вам співвідношення «якісний дизайн реклами – ціна», яке вас влаштує.

Перш ніж приступати до розробки дизайну реклами, виконавець спільно із замовником повинні чітко з'ясувати, що, кому і з якою метою потрібно рекламувати, вибрати стратегію реклами та тактичні прийоми її реалізації.

Виконавець, який одразу після отримання замовлення починає «малювати», ризикує у 95% випадків видати дизайн, який буде відірваний від предметної галузі, споживача, а іноді й від товару, що його продає замовник. При цьому виконавець ризикує менше, ніж замовник, адже саме замовник втрачає гроші і, головне, час.

Якісній розробці будь-якої реклами, незалежно від її масштабів, передусім передує маркетинговий та рекламний аудит, а саме:

  • вивчення об'єкта, який потрібно рекламувати (це може бути товар, послуга, компанія, торгова марка та багато іншого);
  • визначення цільової аудиторії, на яку буде розрахована реклама, що розробляється;
  • вивчення реклами партнерів та конкурентів;
  • вивчення особливостей вибраних видів реклами.

Виконання аудиту необхідне для того, щоб на наступному етапі розробки стратегії та тактичних прийомів реклами можна було відштовхуватися не просто «від бажаного», а спрямовано будувати дорогу для споживача – від моменту, коли він вперше побачив вашу рекламу, до моменту, коли він задоволений вийде з вашого магазину чи офісу із чесно придбаним товаром під пахвою.

Для початку маркетолог повинен влізти в «шкуру» замовника, щоб зрозуміти, що саме потрібно рекламувати і який результат має дати реклама. Чим конкретніша і зрозуміліша з першого погляду ваша реклама – тим вона ефективніша. Для того, щоб реклама спрацювала якнайкраще, маркетолог включає допитливість на максимум і починає ставити, часом дитячі, питання. Тут важливо розуміти наступне: те, що для замовника є простим, очевидним і повсякденним, для потенційного покупця може бути самим, що не є одкровенням, що пробуджує найкорисніші для замовника почуття.

Скрупульозне вивчення маркетологом предметної галузі та рекламованого товару не без участі рекламодавця – запорука вибору правильної стратегії. Як і будь-яка інша складова вашого бізнесу, реклама може і повинна продавати. І якщо ваша кінцева мета – прибуток, керуватися потрібно банально жадібністю, ставлячи собі просте запитання: як ця реклама підвищить мій продаж?

Для розробки стратегії та тактики вашої якісної реклами у нашій команді є відмінні маркетологи з багаторічним досвідом роботи у різних галузях. Не лякайтеся, в більшості випадків маркетолог не стане, як ви, можливо, подумали, тижнями блукати виробництвом, складами і магазинами з вашою продукцією, вивідуючи страшні таємниці. Однак він проведе саме таку кількість інтерв'ю, яка дозволить йому отримати найбільш повне уявлення про те, що є об'єктом майбутньої реклами, хто її адресат і яка її ціль.

Визначення цільової аудиторії реклами – найчастіше це корекція розуміння того ж питання замовником. Напевно, коли замовник починав бізнес, він мав свідоме чи підсвідоме уявлення, хто його потенційний покупець. Але для розвитку бізнесу цього недостатньо. Фактично, в ідеалі, це питання потрібно ставити собі щоранку, адже все змінюється і сьогодні на вашій арфі грають пані за сорок, а завтра це може увійти в моду у чоловіків і жінок від 18 до 30.

Вивчення реклами партнерів, конкурентів та просто компаній із суміжних областей ринку, вітчизняних та зарубіжних, насамперед, дозволить уникнути типових помилок, яких припускаються конкуренти. По-друге, дозволить відкинути тупикові та безперспективні стратегії та ідеї. По-третє, надасть набір хороших прикладів для натхнення. Якщо на наступних етапах не доведеться «з нуля» винаходити велосипед, то від цього виграють усі – і виконавець, оскільки видасть безперечно якісний та продуманий результат, і замовник, який отримає працюючу рекламу.

Після того, як маркетолог проведе рекламний та маркетинговий аудит, ви набагато ясніше уявите, як працюватиме ваша реклама, а наші арт-директор та копірайтер отримають чітке завдання на визначення стратегії та генерації ідей для реклами.

Особливості вибраних вами видів реклами також важливі. Вони можуть полягати як у технології виробництва цього виду реклами, та у нюансах, що до її розміщення, поширення, і навіть часу контакту покупців із рекламою. Як правило, все це накладає ряд обмежень на рекламу, що розробляється. Однак іноді вивчення особливостей реклами відкриває нові можливості, використання яких якісно змінює результат.