Блог Папоротнік 🌿

+380 (50) 353-33-24, +380 (63) 196-50-50 (Київ)

Як з'явилася «Чорна п'ятниця»?

Як з'явилася «Чорна п'ятниця»?

Словосполучення «Чорна п'ятниця» виникло, укоренилося та прийшло до нас із США. Але, як ви зможете дізнатися з тексту нижче, важко однозначно сказати, коли саме воно виникло і як устоялося в цьому поширеному значенні.

Отже, багато п'ятниць в історії людства були сповнені досить трагічних подій, щоб поставити перед ними прикметник «чорна». Однак американська історія виділяє на перше місце події 24 вересня 1869 року, коли два «заповзятливі» залізничні магнати вирішили штучно підняти ціни на свої послуги за допомогою роздування біржової ціни на золото. Вони протягом кількох тижнів скуповували золото, спровокувавши зростання ціни на нього майже на 65%. «Чорною п'ятницею» 1869 року називають день, коли президент, якому нарешті пояснили, хто і для чого робить такі маніпуляції, без особливої підготовки розпорядився Казначейству виставити на продаж золота на 4 млн. доларів із скарбниці. Курс золота одразу ж «обвалився» на 30%, ховаючи під собою дрібних маклерів, які просто «тримали носа за вітром». Ця подія на кілька місяців вивела з рівноваги економіку США та підірвала репутацію президента Гранта. Не було доказів, що він щось знав, але були ті, хто дуже в цьому сумнівався.

Найперше вживання терміна «Чорна п'ятниця» стосовно до дня після Дня подяки (національне свято США, святкується в четвертий четвер листопада) датується листопадом 1951 року. «Чорною» її зробила згубна практика працівників брати відпустку «у зв'язку з хворобою» у п'ятницю після Дня подяки, щоб розтягнути вихідні на чотири дні. Натхненна роботягами, що похмелюються і відсипаються, назва не прижилася.

Як і «чорні п'ятниці» та «чорні суботи», якими рясніли поліцейські зведення Філадельфії 50-60-х років, коли після Дня подяки натовпи людей починали активно відвідувати магазини, готуючись до Різдвяних свят. Масові вилазки покупців провокували затори на дорогах та спалахи заворушень у місцях скупчення народу. У 1961 році подібному пожвавленню купівельної активності в тій же Філадельфії спробували зробити ребрендинг, давши імена «Велика П'ятниця» і «Велика Субота», але назви не узвичаїлися і швидко забулися.

Періодично виникаючі в заголовках газет, термін «Чорна п'ятниця» остаточно утвердився в ранніх 80-х, коли торговці помітили та визначили переломний момент у торгівлі до Дня подяки та після. Прикметник «чорна» нарешті закріпився завдяки кольору чорнила, яким позначали прибутки (збитки позначали червоним чорнилом). Таким чином день, після затишшя на День подяки, коли числа, написані чорним, нарешті стають більше чисел, написаних червоним чорнилом, і вже не скачуть туди-сюди аж до Нового року, почали називати «Чорною п'ятницею».

Що трохи іронічно, оскільки «Чорна п'ятниця» насправді – світлий день у першу чергу для торговця, і вже в другу – для покупця, якщо пощастить знайти саме те, що потрібно з гарною знижкою. А не піддатися загальної істерії і накупити казна-чого без жодної необхідності.